Macskakő és hal

Macskakő és hal

10. Nem félsz tőlük?

2016. január 15. - Random Anna

És nem félsz tőlük?

A kérdés amit sokan feltesznek miután elmondom, hogy amellett, hogy hajléktalan szállóba és börtönbe megyek dolgozni, volt börtönfegyencekkel lakok. Jaaaj ez a kérdés… Mostanra már egészen felbosszant. Persze valahol megértem hogy miért ez jut először eszedbe, de ha a helyemben lennél, akkor te is értelmetlennek találnád. Féljek? mitől? Te félsz az emberektől? Akkor  neked szociális problémáid vannak. Félsz az emberektől akik valamikor valamilyen hibát követtek el? Csak mert a világ összes emberéről beszélünk. Félsz az emberektől akiknek most új életet kell kezdeniük a bezártság után? Tehát akkor félsz a motivált emberektől akik a céljukat és a jövőjüket keresik? Félsz az emberektől akiket a rendszer valamikor valamiért bűnösnek talált? Szerinted ez a rendszer jó? Szerinted van olyan ember/ rendszer  aki meg tudja különböztetni a jót a rossztól ? A jó embert a rossz embertől (szerinted van olyan hogy rossz ember?) Majd ez a rendszer meg is tudja állapítani hogy hogy lehet jót csinálni a rossz emberből? Ez a kérdés márcsak azért is abszurd mert a hogyanra a rendszerünkben egyetlen válasz van: zárjuk be!

Mivan?!?!

Ha nem lenne ez az egyesület, 4 férfival több lenne az utcán és esélyük sem lenne a jövőn gondolkozni. Ehelyett ők kapnak ételt, ágyat, feladatokat, elmondhatják csoportbeszélgetéseken a problémáikat, céljaikat, örömeiket, és ma este 3 EVS önkéntessel játszhatnak pókert vacsi után.

Az egyesületnek hála van esélyük élni. Ez az egyesület emberségesen bánik az emberekkel: hajléktalanokkal, rabokkal, és volt rabokkal, hogy ezzel is érző és jövővel rendelkező egyéniségnek érezzék magukat. Hisz a társadalmi rendszerünk mindent megtett hogy ne érezzék magukat a világ számára fontosnak. Ez az egyesület ellensúlyozni próbálja a rendszerünk ridegségéből, átgondolatlanságából, és működéséből adódó hibáit.

Annyi kérdés van ami eszedbe juthatna arról, hogy milyen itt élni.: És van amelyiknek van családja? Tartja velük a kapcsolatot? Ezek az emberek nehezen beszélnek az életükről, múltjukról? Hogyan viszonyulnak hozzájuk a szüleik miután börtönbe mentek/ kijöttek a börtönből? Volt aki már talált munkát amióta te is ott vagy? Milyen terveik vannak?.... Ja ezekről sokat tudnék mesélni… Már csak azért is mert mindenki esetében más a válasz. De nem. A te kérdésed, hogy “És nem félsz tőlük?” Nem. Nem félek. Én tőled félek. Attól hogy jobban hiszel a rendszerben mint az emberségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://macskahal.blog.hu/api/trackback/id/tr388274714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása